Neznáme telefónne čísla?

Máte zmeškaný hovor z neznámeho telefónneho čísla? Pred tým, než zavoláte naspäť by ste si mali overiť, komu telefónne číslo vlastne patrí.

Týmto číslam rozhodne nevolajte naspäť

Občas by bola veľká chyba, keby ste na číslo zavolali späť, môže Vám potom prísť veľká faktúra za telefón. Prečo? Pretože existujú audio-textové čísla, na ktoré keď zavoláte, platíte za každú minútu sumu, ktorú si stanový majiteľ telefónneho čísla.

Akým číslam sa oblúkom vyhnúť?

V prvom rade sú to prémiové čísla, napr. od Telekomu – číslo sa začína tvarom 0900XXX. Veľa ľudí sa snaží si takýmto spôsobom privyrobiť -> zavolajú na rôzne čísla,  ktoré nájdu na internete a potom čakajú, že im niekto zavolá naspäť. Ak niekto zavolá, väčšinou je na druhej strane hovoru ticho a nikto sa neozýva. Potom zavesíte, lenže už sa Vám stiahli peniaze, pretože platíte už vtedy, ak to druhá strana zdvihne.

Pozor na príliš lákavé bazárové ponuky

Takýto podvodníci využívajú bazáry ako miesto, kde môžu bezplatne zadať telefónne číslo k svojej ponuke. Potom už len čakajú, kedy sa im niekto na ponuku ozve a na uvedené číslo zavolá. Takéto ponuky majú zvyčajne veľmi nízku cenu a príliš dobre vyzerajúci tovar.

SMS, ktoré vyzerajú ako od kamaráta

Prišla Vám SMS z neznámeho čísla s textom „zavolaj mi„, alebo „zavolaj mi, vybil sa mi mobil„? Možno sa kamarátovi naozaj vybil telefón, ale pre istotu si telefónne číslo dajte vyhľadať na Google, ak sa jedná o ďalšie audio-textové číslo, určite bude spomenuté v prvej stránke výsledkov vyhľadávania.

Ako zistíte majiteľa neznámeho čísla?

Pár nástrojov, s ktorými môžete zistiť majiteľa telefónneho čísla, sme Vám už spísali v tomto článku. Dnes si tieto nástroje obohatíme o ďalšie.

Portál Truecaller

Na tomto webe sa môžete dozvedieť, komu číslo patrí. Stačí do horného vyhľadávania dané číslo vložiť. Truecaller funguje na pricípe sieťovaného zberu čísel – nainštalujete si aplikáciu do telefónu (s ňou potom môžete priamo v telefónne hľadať čísla) a aplikácia si skópiruje Váš telefónny zoznam do svojej vlastnej databázy. Takýmto spôsobom si svoju databázu rozšírila už o 2 miliardy telefónnych čísel. Ak teda neviete komu číslo patrí, na tomto webe máte šancu majiteľa čísla nájsť.

Portály s hodnotením čísel

Takých sú celé mraky, stačí si vyhľadať ten správny. Takéto weby obsahujú databázy všetkých možných kombinácií telefónnych čísel, ku ktorím môžu ľudia napísať hodnotenie. Hodnotené sú zvyčajne čísla, s ktorými majú užívatelia negatívnu skúsenosť (call-centrá, audio-texty). Ak má Vaše neznáme číslo neutrálnu skúsenosť (0 hodnotení), zvyčajne je to signál, že číslo je v poriadku a môžete mu zavolať naspäť.

Pridaj komentár

Chcete zistiť, kto vám volal?

Máte zmeškaný hovor? Chcete vedieť meno toho, kto vám volal? Do 3 minút zistíme meno majiteľa telefónneho čísla.

zistiť majiteľa čísla