Telefónne čísla

Ukážka, ako získať telefónne číslo každého 4 človeka na zemi

Priznávame, že nadpis znie trochu ako HOAX. Ak by sa však nejakému odvážlivcovi podarilo aplikovať tento mini návod, môže získať pomerne rozsiahlu databázu telefónnych čísel.Podľa posledných údajov je na sociálnej sieti Facebook registrovaných vyše 1,6 miliardy užívateľov. To znamená, že takmer každý štvrtý človek je registrovaný na sociálnej sieti. Pre potreby tohto článku nás budú zaujímať ale užívatelia, ktorí majú zabudovanú dvojakú ochranu pre prihlásenie. To znamená, že si k svojmu účtu priradili aj svoje overené telefónne číslo. Zrejme už tušíte, k čomu narážame.

Nastavenie ne/súkromia

Väčšina ľudí nedbá na bezpečnosť svojich údajov, preto ani nikdy nezašli do sekcie takzvanej „privátnej politiky“ ich Facebook účtu – to je tá ikonka so zámkom. Každý užívateľ má prednastavené, že ho môže nájsť hocikto podľa jeho telefónneho čísla, alebo jeho e-mailovej adresy. To znamená, že ak nie je nastavené užívateľom inak, stačí zadať telefónne číslo alebo e-mailovú adresu do vyhľadávania. Následne sa zobrazí majiteľ daného čísla.

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, Vám pribudlo veľa známych mien v telefónnom zozname Vášho smartfónu? Je to vďaka aplikácií Messenger. Messenger Vám automaticky pridá do zoznamu ľudí, ktorých máte v priateľoch a ktorí majú  taktiež nainštalovanú túto aplikáciu – a samozrejme majú tiež  povolené zdieľanie svojho čísla.

Ako schovať číslo?

Ak nechcete, aby takýmto spôsobom niekto  našiel Vaše číslo, prihláste sa do Vášho účtu a kliknite na ikonku zámku vpravo hore. Dostanete sa do sekcie ochrany súkromia, kde si v sekcií „Kto ma môže nájsť?“ upravíte viditeľnosť Vašich údajov.

facebook_privace

(sekcia „Ochrana súkromia“)

Zbieranie dát

Už viete, že nie je problém vyhľadať, komu patrí telefónne číslo. Možno si hovoríte „Dobre, ale ako spravím tú databázu?“.

V profile užívateľa číslo nenájdeme, musíme teda vygenerovať telefónne čísla a skúšať, či náhodou nemajú svojho majiteľa. Zdatnejšiemu programátorovi by vygenerovanie rozsiahlej databázy všetkých slovenských telefónnych čísel nezabrala viac ako deň. Taktiež nie je problém spraviť skript, ktorý by každé číslo zadal do vyhľadávania Facebooku (cez API) a získal by tak možného majiteľa čísla. Je len jeden problém – a to sú podmienky Facebooku, ktoré takéto automatické roboty určite zakazujú a zrejme ich aj kontrolujú.

Celé je to realizovateľné a zdá sa, že už sa o to aj niekto pokúsil – a dokonca tento zjavný bug nahlásil priamo na centrum podpory Facebooku. Sociálna sieť to však nepovažuje za problém a je si vedomá tohto možného zneužitia.

Dúfame, že sme týmto článkom pomohli ľuďom uvedomiť si, ako rýchlo sa z vašich súkromných údajoch môžu stať verejne dostupné.

Pridaj komentár

Chcete zistiť, kto vám volal?

Máte zmeškaný hovor? Chcete vedieť meno toho, kto vám volal? Do 3 minút zistíme meno majiteľa telefónneho čísla.

zistiť majiteľa čísla